Hoe weet je of je gevoel klopt? - Elisa Bergheger Coaching
Blog-foto

Hoe weet je of je gevoel klopt?

Het volgen van je gevoel is een veel besproken thema en op bijna alle gebieden in je leven toe te passen maar hoe weet je nou of je gevoel klopt?

In deze blog deel ik mijn visie…

 

Volg vooral NIET je gevoel

Ik hoor, zie en lees vaak coaches en trainers zeggen dat je je gevoel moet volgen. 

Ik ben het daar niet volledig mee eens. Je gevoel vertelt je namelijk soms ook erg onhandige dingen en daar kunnen keuzes uit voort komen die niet altijd in je belang zijn. Je kan bijvoorbeeld zin hebben in die vette hamburger of zin hebben om lekker op de bank te blijven liggen. Of zin hebben om in de ochtend vooral te willen chillen in plaats van je laptop te openen. Of mischien blijf je te lang hangen in een relatie. Of ga je juist vluchten en ontloopt je het geluk als je je problemen zou doorwerken. 

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot voorstander voor het volgen van je gevoel maar het heeft ook een kanttekening.

 

Intuïtie of gevoel?

Er zit een dunne lijn tussen je gevoel en je intuïtie en je hebt dus ook naar je verstand te luisteren! Je verstand weet vaak wel wat goed voor je is. Zo kan je prima een lijst maken voor jezelf met dingen waarvan je met je verstand weet dat het goed voor je is op lange termijn om te doen. Waarvan je weet dat het hoe dan ook iets voor je oplevert. 

 

Zoals sporten, bepaalde rituelen als acties uitvoeren, keuzes of gedrag uitvoeren in je relatie, minder op social media zitten, meer bewegen, gezonde voeding, meer ontspannen, tijd maken voor wat belangrijk is enzovoorts. Het kan van alles zijn.

 

Als je naar je gevoel luistert kan het je intuïtie zijn maar kan er ook iets anders onder liggen. Een trigger of angst. Een behoefte die voortkomt uit iets wat niet altijd goed voor je is. Dat kan ook een fysieke behoefte zijn zoals suiker. Deze behoefte voel je letterlijk fysiek in je lichaam. Veel van ons zijn onbewust verslaafd aan suiker en andere stofjes die niet goed voor je zijn op lange termijn. Toch voel je dat je lichaam aan geeft daar behoefte aan te hebben. (mischien herken je het wel dat je iemand hoort zeggen: ‘ik heb zo een trek ik moet echt even naar mijn lichaam luisteren’)

En als je dan je gevoel volgt maak je soms keuzes die niet per se goed voor je zijn.

En die ook niet per se op basis van je intuïtie zijn gemaakt. Wat ook een gevoel is, dit is dus best lastig om te onderscheiden.

 

 

Wat kan helpen

Ik stel mezelf altijd een aantal vragen die mij kunnen helpen om daar helderheid over te krijgen.

 

  • Wat brengt het mij op lange termijn?
  • Hoe voelt het als ik het al gedaan heb? 
  • Reageer ik vanuit mijn wonden/pijn/beschadiding?
  • Of reageer ik vanuit mijn echte waarde/kern/hogere zelf? (kernwaarden)

Gezond verstand

Maak eens een lijstje met dingen waarvan je met je gezond verstand weet dat het goed is voor je. 

We weten vaak allemaal met je verstand dat het bijvoorbeeld goed is om wel lekker te gaan bewegen. Om geen prikkels toe te dienen zodra je wakker wordt in de ochtend. Dus niet meteen naar je telefoon te grijpen. 

 

Thèta golven

Wat ook leuk is om te weten is dat als je net wakker wordt je nog in de overgang van de theta naar beta staat zit.

Dit zijn de frequenties van je hersengolven. Hoe hoger de hersengolven hoe meer je aandacht naar buiten is gericht. En hoe lager hoe meer naar binnen en je in contact bent met je innerlijke bron.

Dit is een perfecte creatieve staat om tot creatie te komen. Maar ook om te mediteren of om tot inzichten te komen. En vaak verpesten we die theta staat door meteen prikkels toe te dienen waardoor je meteen in de beta staat terecht komt.

Zo is ook eten een prikkel voor je lijf en haalt je van de theta naar beta staat.

 

Start je ochtend eens vanuit die Theta staat om direct in een creatieve staat te komen en ervaar het. Zo kom je vaak als ondernemer ook tot dingen die anders niet had kunnen bedenken. Een super fijne flow om in terecht te komen!

Start je dag zonder direct prikkels maar eindig je dag ook zonder prikkels om uit je hoofd te komen en in je te lijf te gaan. Af te schakelen voor het slapen gaan. Want je weet heus wel dat het eigenlijk je nachtrust niet bevordert.

 

Doen

Maak het dus zichtbaar voor jezelf door een lijst te maken met acties vanuit je gezonde verstand!

En help jezelf door goede vragen te stellen die je helpen duidelijk te krijgen waar het gevoel vandaan komt!

Vanuit je intuïtie of een gevoel vanuit een andere trigger?

 

Zodat je via je lichaam en mind in de juiste balans steeds beter in contact komt met je alwetende bron.

 

Hulp

En soms bij grote thema’s lukt het mij alsnog even niet en dat is ook oke. Je hoeft het niet altijd te weten en je kunt altijd hulp inschakelen van iemand om jou daarbij te ondersteunen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elisa Bergheger Coaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders