Van gejaagd en overprikkeld naar rust en energie - Elisa Bergheger Coaching
Blog foto

Van gejaagd en overprikkeld naar rust en energie

Van gejaagd en overprikkeld naar rust en energie

In deze blog deel ik een deel van mijn eigen proces. Van hoe ik van jongs af aan altijd al een doorzetter ben geweest, met later een overheersend gevoel van continue gehaast en totaal overprikkeld zijn. Ik deel met je hoe dit best een zware periode is geweest en hoe ik daarvan heb geleerd, om van een gejaagd en gehaast leven naar een leven in rust en verdeelde energie te gaan. Ook deel ik graag hoe ik daar nu m’n werk van heb gemaakt om andere hierin te kunnen trainen en coachen.

 

Ik kan wel zeggen dat het een behoorlijke ontdekkingstocht op verschillende gebieden is geweest: zowel de fysieke- als m’n mentale gezondheid. Hierdoor heb ik mijzelf steeds beter leren kennen en een deel van dat proces deel ik in deze blog.

 

Van echte doorzetter naar de teugels wat laten vieren
Zoals ik al zei ben ik van jongs af aan een echte doorzetter geweest. Dit zit behoorlijk in m’n hele persoonlijkheid verweven.Tijdens m’n laatste overspannenheid kreeg ik de diagnose AD(H)D. Zoals dat met veel dingen is die in eerste instantie lastig lijken, blijken die achteraf heel helpend te zijn in je eigen groei en ontwikkeling. Zo was dat ook met deze diagnose.Er vielen toen veel dingen op z’n plek en ik begreep mezelf een stuk beter. Gelukkig had ik al veel handvatten en tools om hier weinig last van te hebben en daarom wilde ik ook geen medicatie slikken – iets wat ze mij wel aanraadde. Aan de ritalin wilde ik echt niet beginnen en dat heb ik dus ook nooit gedaan. Ik groeide juist nog meer in de skills die ik door de jaren heen ontwikkeld had. Maar die burn-out gaf ook aan dat ik nog een laatste stap te zetten had.

 

 Een grote energielek was op dat moment mijn baan. Daarom heb ik toen tijdens mijn herstel mijn baan opgezegd en ben ik mijn eigen bedrijf begonnen – iets wat iedereen mij afraadde. Ik nam het heft in eigen handen en liet de zekerheden los. Dit loskomen van een energieslurpende baan was toen precies wat ik nodig had.

 

M’n eigen zoektocht naar genezing en herstel
Tijdens drie periodes van overspannenheid heb ik nooit echt veel gehad aan de reguliere hulp. Ik wil mij hier niet negatief over uiten, maar het heeft mij nooit echt dat opgeleverd wat voor mij daadwerkelijk helpend was. Daardoor ben ik ook hiervoor m’n eigen zoektocht naar genezen en herstel ingegaan. Dit was een mooie ontdekkingstocht met een combinatie van sport, voeding en ook verschillende trajecten van persoonlijke ontwikkeling.

 

Ik startte met het meer gaan bewegen en sporten vlak na de geboorte van mijn zoontje. Dit in eerste instantie voor m’n fysieke gezondheid en tevens was dit voor mij een fijn moment om even weg te zijn van huis. Even geen zorgen over de thuissituatie aan mijn hoofd en puur en alleen bezig met m’n fysieke lichaam.

Toen ik ging sporten, merkte ik wat dat bewegen hielp om uit m’n hoofd te komen. Het maakte me ontspannen – zonder dat ik dat in eerste instantie echt heel bewust in de gaten had.

 

Daarna kreeg m’n interesse in voeding een enorme boost. Ik had het idee dat, naast sporten, ook voeding mij zou kunnen helpen in het herstellen van m’n burn-out.

 

Daarom ben ik mij gaan verdiepen in wat voor voeding werkt voor mijn lichaam. Ik ben hier veel over gaan lezen en gaan leren. Grappig genoeg was die interesse voor voeding er altijd al. Al vanaf dat ik op m’n 14e op mezelf ging wonen. Toen al was ik mij bewust waar het vlees vandaan kwam, wat ik nooit kocht bij de supermarkt. Ik was altijd al benieuwd naar het verhaal achter het eten. Dit was toen mijn manier om mij oké te voelen om bijvoorbeeld vlees te eten. Je moet weten dat ik een echte dierenliefhebber ben en ik wilde zeker weten dat de beestjes een goed leven hebben gehad. Inmiddels ben ik dan ook voor 90% veganistisch geworden.

 

Van het één kwam het ander en zo begon het balletje te rollen
Fysiek was ik sterk en gezond, ik was uit m’n overspannenheid en was inmiddels weer aan de slag bij een baan. Hier haalde ik alleen niet genoeg voldoening uit en vanuit dat gevoel van onvoldaanheid ben ik nog meer op zoek gegaan naar het mentale stuk. En zo ging het balletje rollen naar persoonlijke ontwikkeling in het algemeen.

 

Wat mij opviel was in alle vormen waarin ik dat deed, bijvoorbeeld 365 dagen succesvol, dat het stukje fysiek daarin niet werd meegenomen. Desondanks heeft dit een enorme bijdrage geleverd aan mijn hele persoonlijke groei. En daarbij was inmiddels ook een verlangen ontstaan: om een programma te creëren voor persoonlijke ontwikkeling én waar ook aandacht wordt besteed aan het fysieke stuk en voeding – die naar mijn mening onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

 

En zo is het zaadje geplant voor m’n eigen bedrijf en m’n online programma dat nu staat zoals het nu staat: persoonlijke ontwikkeling én aandacht voor je fysieke lichaam.

 

In een wereld van uitersten zoeken naar jouw waarheid
In de wereld van voeding kom je vaak veel uitersten tegen. Het is OF deze manier, OF deze manier. Hierin zocht ik ook mijn eigen weg. Een weg van wat goed voelde voor mijn lichaam. Inmiddels weet ik dat haarfijn aan te voelen en is dit iets waarmee ik anderen wil inspireren.

 

Naar mijn mening is er niet één richtlijn die zegt: “zo moet je eten en niet anders”. De enige die kan ontdekken wat werkt voor jou, dat ben je zelf.

 

Gaandeweg groei je daar ook in. Zo had ik zelf in het begin persoonlijk wat moeite met het eten van geen vlees. Ik was er zo aan gewend geraakt, dat het als een automatisme iets was dat ik at. Maar inmiddels mis ik het voor geen meter meer, omdat m’n lichaam zo duidelijk aangeeft dat ze het niet nodig heeft. In plaats van te denken “ooo, dat is lekker maar dat ‘mag’ ik niet”, begon ik mezelf toe te staan dat ik alles mocht, dus te eten zonder restricties. Vanuit daar kon ik echt gaan voelen wat bepaalde voeding met me doet.

 

Ritme is een essentiële tool
Heel veel van wat ik heb geleerd in de persoonlijke ontwikkeling, is de dingen te doen in een bepaald ritme. Hierdoor heb ik stap voor stap de dingen kunnen implementeren. Zeker met mijn AD(H)D is dit iets wat mij enorm veel heeft geholpen – en wat nog steeds heel erg belangrijk voor mij is.

 

Door het volgen van een bepaalde routine ervaar ik zoveel meer rust in m’n hoofd, waardoor ik ook meer energie overhoud. Hierdoor kom ik toe aan de dingen die écht belangrijk voor me zijn.

 

Zeker m’n ochtendroutine is mij heilig: daardoor ervaar ik zoveel meer rust en energie gedurende de dag. Ik start de dag het liefste met een korte work-out, wat fijne stretches en een moment stilte geven me heel veel helderheid. Hoe moe ik ook ben, zolang ik mijn ochtendroutine doe, voel ik mij zo goed en de rest van de dag ervaar ik daar zoveel positieve effecten van! Een ritme waar ik altijd naar terug kan grijpen als dit soms weer even is wegzakt.

 

M’n eigen ontdekkingsreizen als fundering voor m’n bedrijf
Door m’n eigen ontdekkingsreizen op het gebied van fysieke- en mentale gezondheid is daar de vorm van mijn huidige werk uit ontstaan: bewegen en voeding (je fysieke staat), ritme en gedachten (het mentale deel). Deze heb ik stap voor stap eerst zelf mogen ontdekken, wat daarin mij heeft geholpen en hoe ik dat nu door mag geven.

 

Waar jij fysiek op gaat, welke manier van sporten, welke voeding, etcetera, dat heb je voor jezelf te ontdekken. Evenals het mentale vlak: leren om te voelen wat goed voelt voor jou.

 

Samen op ontdekkingsreis?
Zoals je kunt lezen heb ik een behoorlijke reis van persoonlijke groei achter de rug. En nu is het mijn beurt om daar anderen bij te helpen en te ondersteunen. Om te ontdekken wat werkt voor jou.

 

Laat je niet gek maken door wat je anderen ziet doen. Je hebt te luisteren naar jouw eigen lichaam. En dat is precies waar we ook mee aan de slag gaan in het programma.

 

Ik leer je weer te luisteren naar jouw lijf. Ongeacht wat er geroepen wordt wat nu wel of niet gezond is. We gaan dat samen ontdekken, wat goed werkt voor jou. Om te leren luisteren naar je lichaam én uiteraard naar je gezonde verstand.

 

Wil jij ook de eerste vier stappen zetten naar rust in je hoofd en een energiek gevoel?

 

In dit gratis E-book reik ik je de tools, handvatten en kennis aan over de vier eerste stappen die je hebt te zetten.

 

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK HIER!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elisa Bergheger Coaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders